Bloc eduacatiu amb recursos per aprendre jugant!!

Ens podeu seguir en...

Síguenos en Twitter Siguenos en Facebook Siguenos en Google+ Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Google+

diumenge, 22 d’abril del 2012

Decàleg dels drets del nen

Demà celebrem el Dia del Llibre i volem compartir amb vosaltres este decàleg que hem trobat a la pàgina web SOL (Servicio de Orientación de Lectura).


El decàleg  ve de la mà de la “Asociación Colombiana del Libro Infantil” i de la investigadora estadounidense Keith Topping i diu així:


"DECÀLEG DELS DRETS DEL XIQUET"


Dibuix fer per Toni Marí Marí "Tirurit" (Eivissa) 
1. Tot xiquet, sense distinció de raça, idioma o religió, té dret a escoltar els més bonics contes de la tradició oral dels pobles, especialment aquells que estimulen la seua imaginació i la seua capacitat crítica.

2. Tot xiquet té dret a exigir que els seus pares li conten contes a qualsevol hora del dia.

3. Tot xiquet que per una o altra raó  no tinga a ningú que li conte contes, té absolut dret a demanar a l'adult de la seua preferència que li'ls conte, sempre i quan este demostre que ho fa amb amor i ternura, que és com es conten els contes.

Dibuix fer per Toni Marí Marí "Tirurit" (Eivissa)
4. Tot xiquet té dret a escoltar contes assegut als genolls dels seus iaios. Aquells que tinguen vius als seus quatre iaios podran cedir-los a altres xiquets que per diverses raons no tinguen iaios que els conten contes. De la mateixa manera, aquells iaios que no tinguen nets estan en llibertat d'acudir a escoles, parcs i altres llocs de concentració infantil on podran contar quants contes vullguen

5. Tot xiquet està en el dret de saber qui són els principals autors de contes. Les persones adultes estan en l'obligació de posar les seus històries a l'abast dels xiquets.

6. Tot xiquet gaudeix plenament del dret de connèixer les fàbules, els mites i llegendes de la tradició oral del seu país.
Dibuix fer per Toni Marí Marí "Tirurit" (Eivissa)

7. El xiquet també té dret a inventar i contar els seus propis contes, així com a modificar els ja existents, creant la seua pròpia versió.

8. El xiquet té dret a exigir contes nous. Els adults estan en l'obligació de nutrir-se permanentment de nous i imaginatius relats, propis o no, amb o sense reis, llargs o curts. L'única cosa obligàtoria és que estos siguen bonics i interessants.

9. El xiquet sempre té dret a demanar altre conte i a demanar que li conten un milió de vegades el mateix conte.

10. Tot xiquet té dret a créixer acompanyat d'Alicia i el llop, els músics de Bremen i el pirata Garrapata, caputxeta i Mini, i de l'mnmortal 'Hi havia una vegada...paraules màgiques que obrin les portes de la imaginació en el viatge cap als somnis més meravellosos de la infantesa.




La profesora Keith Topping va realitzar en 1996 una interessant investigació anomenada “Models d’hàbits de lectura” en la que va publicar una Declaració dels Drets del Lector. Si voleu llegir esta declaració, cliqueu sobre el títol. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada