Bloc eduacatiu amb recursos per aprendre jugant!!

Ens podeu seguir en...

Síguenos en Twitter Siguenos en Facebook Siguenos en Google+ Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Google+

dimarts, 31 de gener de 2012

Apadrinament lector

        L'apadrinament lector és una activitat que consisteix a fer que alguns dels alumnes més majors siguen padrins de lectura d’alguns  xiquets que encara no tenen assolida la lectoescriptura, als quals anomenarem fillols i filloles.. Això vol dir que cada padrí es compromet a ajudar a aprendre a llegir al seu fillol i/o millorar la seva habilitat lectora, al mateix temps que l'engresca i li encomana el gust per la lectura.
    És un projecte molt interessant. Des de les aules de PT i AL hem volgut encetar esta experiència que es pot fer extensible a la resta de l’alumnat. És per això que els padrins i fillols que hem agafat són els nostres alumnes majors I els més menuts que reben atenció a l’aula de PT i AL. Tot són avantatges: els majors se senten responsables de fer de Mestres i els menuts reben l’ajuda d’un xiquet com ell que, per ser major, sap un poc més. És una tasca motivadora per ambdues parts.
             Aquest projecte l’estem portant a terme en “La Caseta” dos dies a la setmana:
-         Els dimarts de 9:30 a 10:30 hores.
-         Els dijous de 12:40 a 13:00 hores.
             El motiu de fer-ho en dos dies diferents és per a poder fer coincidir els horaris dels diferents alumnes, ja que són de diferents classes.
Els companys no ixen com a models espontanis, s’han de programar les seues actuacions, i preparar les parelles més convenients. Després els hem de fer còmplices i per aquest motiu se’ls fa partícips en l’activitat. És una oportunitat de millorar la competència lingüística en comprensió oral i escrita.
            Així doncs el projecte té com objectius:
Ø      Llegir de forma expressiva i millorar la comprensió lectora.
Ø      Ampliar el vocabulari.
Ø      Desenvolupar l’hàbit de llegir.
Ø      Millorar l’expressió oral.
Ø      Llegir de forma eficaç.
Ø      Gaudir amb la lectura.
Ø      Fomentar l’ús de la biblioteca del centre  i de l’aula.
Ø      Participar de forma activa  en la dinàmica del centre.
              Els alumnes, padrins i fillols,  adquireixen un compromís amb aquest projecte i tenen una responsabilitat. El compromís queda reflectit en un contracte que signen el padrí o padrina i el fillol o fillola en un acte que davant de tots, vam realitzar a “La Caseta”. El mateix dia van signar una acta en la que quedaven establertes les parelles.

Contracte del fillol

En un llibret personal, cada fillol/a té un registre del que fa en cada sessió en el que el seu padrí/na farà una avaluació de la sessió: anotant els avanços en la lectura, les dificultats que ha trobat i donant la seua opinió,. El Fillol/a, també té un espai al llibret personal per a fer la seua valoració, dient si li ha agradat l’activitat.
   
Llibret del fillol

            Acabem de començar amb el projecte, i vegem molta motivació per part dels alumnes. Vegem com puja l’autoestima d’uns i les ganes d’aprendre dels altres.
 Les mestres de « La Caseta »,  també estem molt contentes i animades per seguir endavant amb este projecte de l’APADRINAMENT LECTOR, esperant engrescar amb esta iniciativa (que ja es fa en moltes escoles), a altres docents per a que inicien als seus centres un projecte similar.
   

1 comentari:

  1. Hola, vaig a començar aquest curs a fer el padri lector amb els alumnes de 6e i m'agradaria saber si podeu compartir amb mi el material que utilitzareu vosaltres. Gracietes, Carmen

    ResponSuprimeix